Füstölőedény
2004.07.07. 20:05
Füstölőedény
Rendszerint rézből készítik, s ebben égetik el a füstölőszereket. A levegő és tűz elemének felel meg, hogy miért, talán nem szorul magyarázatra. Égtája a kelet és a dél. Lehet egyszerű vagy díszes, s többnyire az oltáron tartják. A közép-keleti boltokban és a katolikus kegyszerüzletekben fedett, lánccal ellátott füstölőket árulnak, hogy ide-oda lehessen őket lóbálni. A szertartások során drámai hatást keltenek.
Önts némi homokot vagy sót a füstölő aljára. Hevíts izzásig néhány faszénrögöt, majd fogóval ejtsd be ezeket a füstölőbe. Szórj fölé porított füstölőszert – szárított gyógynövényt, mézgagyantát vagy magvakat. A magvak szétpukkadnak, ezért tanácsos befedni a füstölőedényt. Az alja nagyon felforrósodhat, még a homok vagy a só ellenére is, helyezd tehát olyan felületre, amely nem fog lángot.
A füstölőedényben kúp alakú füstölőszert is égethetsz. Ha füstölőpálcikát virágcserép földébe vagy erre a célra tervezett cserép-, fém-, illetve fatartóba szúrunk, biztonságosan elégethetjük. A füstölőszereket a következő célokra használhatjuk:
|